Υγεία

Την υγεία και ποιότητα ζωής ενός Betta κατά κύριο λόγο καθορίζουν δυο βασικοί παράγοντες: ποιότητα νερού και σωστή διατροφή. Τηρώντας βασικές κανόνες υγεινής και καθαριότητας θα εξασφαλίσετε ευχάριστο καθαρό περιβάλλον της ζωής ενός Μονομάχου. Καθαρό και φιλτραρισμένο νερό στο ενυδρείο που έχει στρώσει σωστά – είναι ήδη 60% επιτυχίας σωστής διατήρησης του ψαριού σας. Τακτικές αλλαγές νερού είναι μια απαραίτητη ρουτίνα για κάθε ενυδρειοφυλο. Όχι απλά συμπλήρωμα νερού που εξατμίζεται.

Μέχρι και το πιο καθαρό νερό πάντα περιέχει διαφορα βακτήρια και παράσιτα σε πολύ μικρό ποσοστό. Ένας δυνατός και γερος οργανισμός μπορεί εύκολα να παλέψει προσβολής αν είναι σε μικρή ποσότητα. Έτσι λειτουργούν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Μόλις η άμυνα του οργανισμού πέφτει (λόγο stress, μεταφοράς, πεινας, αναπαραγωγής) τα βλαβερά βακτήρια δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν μέσα στο οργανισμό. Με το συνδυασμό όταν κάνετε σπανια αλλαγές νερού και μαζεύονται πολλές βρωμιές στο ενυδρείο και πολλά βακτήρια ο κίνδυνος μεγαλώνει. Αν εκτος από όλα αυτό χαλάει η ισορροπία του κύκλου του αζώτου στο ενυδρείο σας (αύξηση NO2, NO3) τότε ο μονομάχος σας κινδυνεύει πραγματικά σοβαρά.

Η πλούσια και σωστή διατροφή δυναμώνει τον οργανισμό και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως ανοσοποιητικό μπορεί να πολεμήσει επιτυχώς μονο μικρή ποσότητα βλαβερών οργανισμόν που βρίσκετε σε καθαρό νερό. Αν το νερό του ενυδρείου χαλάει και δεν αλλάζετε τακτικά τότε το ψάρι αρρωσταίνει.

Μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Είναι πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να κάνετε αλλαγή νερού παρα να γιατρεύετε ένα ψάρι που χρεάζεται φάρμακα, απομόνωση και πιθανότατα μέρες θεραπείας και παρακολούθησης.

Ενότητα υπό κατασκευή

Ο κύκλος του αζώτου
αλλαγή νερού

Κύκλος του αζώτου

Ο κύκλος του αζώτου Με τον όρο βιολογία (=βιολογική ισορροπία) στο ενυδρείο, εννοούμε την ισορροπία που εγκαθιστούν οι αποικίες των βακτηρίων που ζουν μέσα σε

Διαβαστε περισσοτερα
Μερικές φωτογραφίες από της διαφορετικές αρρώστιες των Betta Splendens.

Ξέρετε ότι

Για να είναι ο μονομάχος σας γεμάτος υγεία χρεάζεται να έχει μονο τρία πράγματα...

Κανόνας

ο βασικός κανόνας για διατήρηση καλής υγείας του μονομάχου σας είναι να έχει καθαρό νερό, κατάλληλη θερμοκρασία και σωστή διατροφή.
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Το ενυδρείο είναι ένα οικοσύστημα όπου τα ωφέλιμα και επιβλαβή βακτήρια υπάρχουν σε όλες τις επιφάνειες

Bακτήρια

με τις συχνές αλλαγές νερού τα βακτήρια και οι διαφορετικές ουσίες βρίσκονται σε ισορροπία. Αν αργούμε να κάνουμε αλλαγή νερού θα δούμε αρρώστιες, άλγη και παράσιτα στο ενυδρείο μας.
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Αν το ψάρι σας αρρώστησε και χρεάζεται φάρμακο πρέπει πρώτα να μάθετε αν προβλήθηκε από βακτήρια, μύκητα, προτόζωα είτε ιούς.

Φάρμακα

Τα φάρμακα για τους μύκητες δεν σκοτώνουν τα βακτήρια & παράσιτα. Τα φάρμακα για τα βακτήρια δεν σκοτώνουν τους ιούς κτλ. Η σωστή διάγνωση επιτρέπει να διαλέξετε σωστό φάρμακο.
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Kατά 95% το σύμπτωμα σηκωμένων λεπιών (Dropsy) στο ψάρι δεν γιατρεύεται. Η Dropsy σχεδόν πάντα οδηγεί σε θάνατο.

Dropsy

Το ψάρι με Dropsy μπορεί να χαροπαλεύει ακόμα 15 έως 20 ημέρες. Πολύ σπάνια, αλλά μερικές φορές τα Betta επιβιώνουν σε μια μάχη με Dropsy.
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Αν θα βάλετε έναν Μονομάχο σε MH στρωμένο ενυδρείο με υπόστρωμα και φίλτρο κατά 90% θα τον χάσετε στις πρώτες 2 εβδομάδες.

Eνυδρείο

Ο μονομάχος μπορεί να ζησει για χρόνια σε μια μικρή γιάλα χωρίς φίλτρο και υπόστρωμα με πολύ συχνές πλήρης αλλαγές νερού και σωστή θερμοκρασία αλλα δεν μπορεί να επιζήσει σε ένα MH στρωμένο ενυδρείο.
Διαβάστε περισσότερα