Μεταλλάξεις πτερυγίων
& τύποι ουράς

Για σημερινά δεδομένα (η χρονια 2021) υπάρχουν γύρο στα 20+ διαφορετικοι συνδυασμοί μεταλλάξεων πτερυγίων των Μονομάχων από τα οποια είναι σχεδόν όλα διαθέσιμα για αγορά, είτε με παραγγελια σε κάποιο Petshop είτε απευθείας από Indonesia η Ταϊλάνδη. Κάποιες μεταλλάξεις είναι κοινες και συνηθισμένες, αλλες λίγο πιο σπανιες. Πριν 15 χρονια στην Ελλάδα βρίσκαμε συνήθως μονο απλά Vailtail, άντε αν σταθείτε τυχερός θα βρησκατε κανένα Crowntail. Έτσι τυχαία το 2010 έχω κάνει το πρώτο μου ζευγάρωμα μονομάχων Crowntail... αλλα αυτό ειναι μια άλλη ιστορία. Τώρα θα δούμε τι τύποι ουράς/πτερυγίων υπάρχουν.

Vailtail (VT):

Σίγουρα από τα πιο κοινά ψαρια και από πρώτες μεταλλάξεις που δημιουργήθηκαν στα αγρια Betta που από φύση τους έχουν κοντή ουρα. Πρωτοεμφανίστηκε περίπου 1925 στην Αμερική και λίγο αργότερα στην Γερμανία. Τα χαρακτηριστικα του Vailtail είναι ότι τα αρσενικά έχουν πολύ μεγάλα πτερύγια και ειδικά την ουρα. Οι ακτίνες των πτερυγίων διαχωρίζονται μονο μια φορά σε μικρότερες ακτίνες. Έτσι η ουρα τους είναι ίσια σχεδόν παραλληλογραμμη με κλίση προς τα κάτω. Τα θηλυκά έχουν και αυτά μακρύ πτερύγια αλλα βεβαια αρκετά μικρότερα από τα αρσενικά. Μπορεί να είναι τα πιο κοινά και πιο φτηνά στην Ελλάδα ψαρια αλλα ένα εκθεσιακό καλής ποιότητας Vailtail σίγουρα δεν θα μείνει χωρίς παρατήρηση.

Δέλτα (D):

’λλος ένας πολύ κοινός τύπος πτερυγίων στους μονομάχους είναι τα Delta tail (Δέλτα). Αυτή η μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε το 1960 περίπου στην Αμερική. Μέχρι τότε όλοι έκτρεφαν τα Vailtail βέττα. Kάποτε παρατήρησαν έναν απόγονο με πιο φαρδύ και συμμετρική ουρα. Από τότε άρχισε η ύπαρξη της η μετάλλαξη πτερυγίων Δέλτα tail. Τα χαρακτηριστικά της είναι ίσιες ακτίνες ουράς, διαχωρισμός κάθε ακτίνας σε 4 και παραπάνω ακτίνες, και συμμετρική πάνω και κάτω πλευρές ουράς. Πρώτη και τελευταία ακτίνα πρέπει να είναι ίσια και η ουρα σχηματίζει ένα τρίγωνο (Δ).
Από Δέλτα tail βγήκε η μετάλλαξη Super Delta που στην ουσία είναι μια ουρα όπου ακτίνες διασπάνε πολλές φορες και έτσι η ουρα φαρδαίνει και ανοίγει σε σχεδόν 180 μοίρες.

Η ουρα των Δέλτα είναι πιο κοντή από την ουρα τον Vailtail συνήθως και πάντα συμμετρική.

Halfmoon (HM):

Σίγουρα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταλλάξεις πτερυγίων ever! Προήρθε από τα Δέλτα και Super δέλτα ψαρια περίπου 1990 από την Αμερική και λίγο αργότερα εμφανίστηκε και στην Ευρώπη. Τα ψαρια αυτά έχουν ίδιοθ μάκρος ακτίνες με πολλαπλά χωρίσματα σε μικροτερες ακτίνες. Η ουρα είναι συμμετρική και ανοίγει και απλώνεται σε 180 μοίρες.
Από Halfmoon προήρθαν τα Ower Halfmoon όπου οι ουρές ανοίγουν σε πάνω από 180 μοίρες. Επίσης Rosetail όπου οι ακτίνες διαχωρίζονται παρα πολλές φορες και γίνετε η ουρα με πολλές ζάρες και δεν μπορεί να τεντωθεί πλήρης. Τα Feathertail είναι επίσης μια παραλλαγή της επιλεκτικής εκτροφής της γραμμής Halfmoon. Εκεί οι ακτινες χωρίζονται τόσες πολλές φορες που δεν είναι δυνατόν να τα μετρησεις. Συνήθως θεωρείτε ελάττωμα, διότι τα ψαρια με τέτοιες ουρές δεν μπορούν να κολυμπάνε άνετα και σίγουρα έχουν δυσκολία στην αναπαραγωγή – να τυλίξουν το θηλυκό. Οποτε συνήθως δεν τα εκτρέφουν με σκοπό να παράγουν τα Feathertail απογόνους. Δέλτα tail η Halfmoon σε οποιο οι πρώτες και τελευταίεες ακτίνες της ουράς δεν είναι ιδιου μακρος με τα υπόλοιπες συνήθως λέγεται Roundtail. (Συχνά προέρχεται από ζευγαρώματα Halfmoon με Δέλτα η με Vailtail. Είτε απλά μη ποιοτικά Δέλτα η Halfmoon.

 

Halfmoon Πλακάτ (HMPK):

είναι το πιο δημοφιλές ψάρι για τα show και διαγωνισμους, ίσος ένα από τα πιο περιζήτητα ψαρια. Τα HM είναι στην ουσία μια επιστροφή στα παλιά. Είναι διασταύρωση των νέων Halfmoon με την αρχέγονη μορφή Μπέτα με κοντή ουρα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ψάρι με την κοντή ουρα αλλα ακριβώς αντίγραφο μινιατούρα από την κλασική μεγάλη ουρα του Halfmoon Μπέτα. Τα HMPK θεωρούνται από τα πιο σοβαρά ψαρια για να ασχοληθεί κανεις για το show. Για αυτό το λόγο έχουν φτάσει σε φανταστικά υψηλή ποιότητα και ποικιλία χρωματικών μεταλλάξεων.

 

Double tail (DT):

Αυτή ήταν μια από τις πρώτες μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν μετά από τα Vailtail την δεκαετία του 1960. Τα Double tail είχανε διπλή ουρα και αυτό σημαίνει περισσότερες ακτίνες άρα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Τα χαρακτηριστικά τους ήταν επίσης πιο κοντό σώμα, αυτό σημαίνει ότι ο αρσενικός δεν μπορούσε να γυρίσεις σωστά το θηλυκό στο ζευγάρωμα. Έτσι τα Dοuble tail συνήθως ζευγαρώνανε με τα ψαρια με κανονική ουρα. Σε αυτή τη περίπτωση παρατηρήσανε ότι τα ψαρια που είναι φορείς μεταλλάξεις Double tail συχνά είχανε έξτρα ακτίνες στην ουρα και στο ραχιαίο πτερύγιο (άρα αυτά τα πτερύγια ήταν πιο φαρδιά).
Σήμερα μετάλλαξη Double tail μπορεί να συνδυαστεί με όλους τους τύπους πτερυγίων.

Crowntail (CT):

Χωρίς αμφιβολία είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταλλάξεις πτερυγίων. Η μετάλλαξη αυτή μειώνει την μεμβράνη ανάμεσα από τις ακτίνες των πτερυγίων του ψαριού. Έτσι εμφανίζεται ένα ψάρι με μακριές ακτίνες αλλα λιγότερη μεμβράνη. Αν η σμίκρυνση της μεμβράνης είναι μικρή (συνήθως με ζευγαρώματα με Δέλτα η Vailtail) τότε θα πάρουμε απογόνους Combtail. Αν σε ένα Halfmoon Βέττα μικρύνει λίγο η μεμβράνη ανάμεσα από τις ακτίνες λέγεται Halfsun. Επίσης τα Crowntail μπορούν να συνδυασθούν με άλλες μεταλλάξεις όπως double tail, πλακάτ και αλλα.

Plakat (PK):

Περιγραφές ετοιμάζονται

Spade tail:

Περιγραφές ετοιμάζονται

Dumbo:

Περιγραφές ετοιμάζονται

Combinations:

Περιγραφές ετοιμάζονται