Συμπτώματα αρρώστιων ή πως να επιλέξουμε έναν υγιές Βέττα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να βλέπουμε όταν θέλουμε να αγοράσουμε / να επιλέξουμε έναν Betta είναι η υγεία του. Ούτε χρώμα, ούτε σχήμα, αλλά υγεία. Είναι ο πιο βασικός παράγοντας. Μπορεί να δούμε ένα πολύ όμορφο ψάρι σε κάποιο κατάστημα είτε σε έναν εκτροφέα, αλλά αν είναι άρρωστο (και δεν έχουμε γνώσεις να το γιατρέψουμε) τότε είναι μεγάλο ρίσκο να το αγοράσουμε (με πιθανά συμπτώματα αρρώστιας). Για το λόγο αυτό, ας δούμε ποια είναι τα συμπτώματα ενός αρρώστου Μονομάχου και πως πρέπει να είναι ένα υγιές ψάρι.

 • Ας ξεκινήσουμε από το περιβάλλον του. Αν δούμε στο ενυδρείο με τον Μονομάχο νεκρά η άρρωστα ψάρια, κατά πάσα πιθανότητα και ο Μονομάχος που θα επιλέξουμε είναι ήδη φορέας της αρρώστιας και σίγουρα θα χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

 •  Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα νερού. Παρατηρούμε αν το νερό είναι καθαρό εκ πρώτης όψεως ή αν μυρίζει. Γενικά το νερό με πολλές τοξίνες και ακαθαρσίες προκαλεί πολύ γρήγορα αρρώστιες.
 • Παρατηρούμε τον τρόπο που κολυμπάει το ψάρι. Αν έχει δυσκολίες στο να κατεβεί στο βυθό ή να ανεβεί στην επιφάνεια, αν γυρνάει συνέχεια σε μια πλευρά! Υπάρχουν αρρώστιες που σχετίζονται με την νηκτική κύστη του ψαριού. Πιο συγκεκριμένα η διαταραχή της ισορροπίας είναι σύμπτωμα για πολλές άλλες αρρώστιες.
 
 • Το ψάρι σας πρέπει να είναι κινητικό. Αν το ψάρι κολυμπάει με κλειστά πτερύγια (πιο συχνά pectorals fins = θωρακικά πτερύγια και κλειστή ουρά) σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολύ συχνά τέτοια ψάρια είναι ακίνητα κάπου στην επιφάνεια είτε στο βυθό του ενυδρείου. Συχνά ψάχνουν για σκοτεινές κρυψώνες.


 • Αν βλέπετε πάνω στο ψάρι εξογκώματα είτε πληγές. Τσεκάρετε αν το σώμα είναι ανομοιόμορφο ή παραμορφωμένο. Αν έχει στραβή σπονδυλική στήλη. Μπορεί να είναι παραμόρφωση λόγο αρρώστιας, λιπώματα, παράσιτα, είτε κάποια άλλη γενετική ανωμαλία.
 
 • Κοιτάξτε αν τα μάτια του ψαριού είναι συμμετρικά και ίδια στο μέγεθος. Υπάρχουν αρρώστιες με κύριο σύμπτωμα πρήξιμο ματιών, είτε κοκκίνισμα.
 
 • Ελέγξτε αν υπάρχουν καλυπτρίδες στα βράγχια του Μονομάχου και αν είναι συμμετρικά.
 
 • Ελέγξτε να έχει συμμετρικό και σωστό στόμα και να μην του λείπει κανένα κομμάτι. Καμιά φορά τέτοιες ανωμαλίες είναι γενετικές, άλλες φορές είναι σημάδια από παλιά τρήματα η αρρώστιες.
 
 • Αν βλέπετε πάνω στο ψάρι λευκές κηλίδες είτε κουκίδες. Μπορεί να μοιάζει με λευκή σκόνη σαν αλεύρι, μπορεί να είναι ημιδιάφανα λευκά στίγματα. Αυτά είναι σημάδια μόλυνσης από βακτήρια, μύκητες ή πρωτόζωα. Τα περισσότερα είναι πολύ κολλητικά και αν υπάρχουν άλλα ψάρια (χωρίς συμπτώματα) στο ίδιο ενυδρείο πιθανότατα να χρειαστούν και αυτά μια φαρμακευτική αγωγή. 
 

 •  Δώστε σημασία στα πτερύγια των ψαριών. Έχει όλα τα πτερύγια? Είναι συμμετρικά? Μήπως είναι σκισμένα? Δείτε πως τελειώνουν οι ακτίνες σε όλα τα πτερύγια. Αν οι άκρες είναι καθαρές ή ανομοιόμορφες. Πολύ συχνά λόγω κακής ποιότητας νερού ξεκινάνε να σαπίζουν τα πτερύγια. Πιο συχνά ξεκινάνε από ουρά ή το anal fin=εδρικό πτερύγιο, λίγο πιο σπάνια από άλλα πτερύγια. Συχνά μπορείτε να δείτε μια λευκή ή κοκκινωπή άκρη στην πληγωμένη περιοχή η οποία από μέρα σε μέρα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Σε 3-6 μέρες ο Μονομάχος σας μπορεί να χάσει όλη του την ουρά η όλα του πτερύγια.
 
 • Ένας υγιής Μονομάχος έχει πάντα όρεξη για Flarring. Αν τα ψάρια είναι χωρισμένα με διαφανές πλεξιγκλάς σε ατομικά κουτάκια τότε είναι εύκολο να δείτε αν αντιδρούν ένας με τον άλλον. Αν είναι σε ατομικά ενυδρεία προσπαθήστε να τα δείξετε το είδωλό τους σε ένα μικρό καθρεφτάκι για να δείτε αν θα κάνει Flare. Αν τα ψάρια είναι σε ποτήρια είναι εύκολο να κάνετε έλεγχο βάζοντας δίπλα του ένα άλλο ποτήρι με μονομάχο και να δείτε αν αντιδρά. Ο άρρωστος μονομάχος δεν θα αντιδράσει στην παρουσία του αντιπάλου. Το ίδιο ισχύει και για τα θηλυκά. Ακόμη και όταν είναι όλες μαζί στο ενυδρείο πάντα υπάρχει αντίδραση των θηλυκών μεταξύ τους (χωρίς δαγκώματα, και κυνηγητό – μόνο ελαφρύ Flarring).
 
 • Aν ο Μονομάχος βρίσκεται σε ατομικό ενυδρειάκι ή ποτήρι τότε συνήθως αν είναι υγιές αρσενικό θα κάνει φωλιά από φυσαλίδες. Μελαγχολικά και άρρωστα ψάρια δεν ασχολούνται με την κατασκευή φωλιάς. Η φωλιά είναι ένδειξη ότι το ψάρι είναι υγιές και έτοιμο για αναπαραγωγή. Τα άρρωστα ψάρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν γιατί καταναλώνουν όλη τους την ενέργεια για να παλέψουν με την ασθένεια και όχι για να κάνουν φωλιά.
 
 • Αν μπορείτε να κάνετε test με το φαγητό – ακόμα καλύτερα. Δείτε αν ο μονομάχος έχει όρεξη να φάει. Ένας υγιής μονομάχος εντοπίζει αμέσως το φαγητό και συνήθως το αρπάζει με μια γρήγορη κίνηση. Αν υπάρχει ροή του νερού θα κυνηγήσουν το φαγητό μέχρι να το πιάσουν από την επιφάνεια.
 • Κοιτάξτε στο ψάρι από επάνω. Από επάνω φαίνεται αν το ψάρι είναι καλά ταϊσμένο ή αδυνατισμένο. Το σχήμα πρέπει να είναι συμμετρικό και λείο. Αν θα δείτε σηκωμένα λέπια και το ψάρι θυμίζει κουκουνάρι είναι σύμπτωμα αρρώστιας Dropsy.
 

Αν δώσετε λίγη προσοχή σε όλα αυτά είμαι σίγουρη ότι θα διαλέξετε ένα υγιές ψαράκι. Εύχομαι να το χαρείτε για αρκετά χρονια.