Στρώσιμο πρώτου ενυδρείου

Αποκτήσατε το πρώτο σας ενυδρείο, έχετε αγοράσει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία. Τώρα ήρθε ο καιρός να το λειτουργήσετε. Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου δύσκολη αλλά απαιτεί αρκετή υπομονή. Ας αρχίσουμε.

Πρώτα από όλα πρέπει να διαλέξετε μια θέση για το ενυδρείο σας. Πρέπει να είναι μια ίσια και σταθερή επιφάνεια, να μην κινείται με το παραμικρό και να μην υπάρχει η παραμικρή κλίση. Το ιδανικό είναι ένα γερό γραφείο η πάγκος. Στην θέση αυτή δεν πρέπει να πέφτει απευθείας ηλιακό φως και να μην βρίσκετε σε ρεύμα αέρα. Η ύπαρξη πρίζας κοντά θα σας βοηθήσει αρκετά στο μέλλον.
Είτε αγοράσατε νέο ενυδρείο, είτε αποκτήσατε ένα μεταχειρισμένο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το τεστάρετε για τυχόν διαρροές. Το βάζετε σε μια λεία επιφάνεια (καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό χαλάκι-βάση για ενυδρείο) και το γεμίζετε με νερό από την βρύση. Το σκουπίζετε να είναι στεγνό από έξω και το αφήνετε γεμάτο για 24 ώρες το λιγότερο. Αν μετά από μια δυο μέρες δεν έχετε ανακαλύψει διαρροές τότε μπορείτε να ξεκινήσετε. Αδειάζετε το ενυδρείο και ξεκινάτε στήσιμο.

Πρώτα από όλα πρέπει αν το πλένουμε το ενυδρείο (είτε είναι καινούριο είτε μεταχειρισμένο). Παίρνουμε ένα μαλακό σφουγγαράκι ή πανάκι. Δεν χρησιμοποιούμε σκληρά σφουγγάρια όπως η πράσινη πλευρά των σφουγγαριών για πλύσιμο πιάτων, επειδή γρατζουνάνε το γυαλί. Για νέο ενυδρείο χρησιμοποιούμε μια μαλακή πετσέτα ή χαρτοπετσέτες.

Για πλύσιμο χρησιμοποιούμε ειδικά υγρά για πλύσιμο ενυδρείων, ή λίγη μαγειρική soda. Δεν χρησιμοποιούμε διάφορα χημικά και υγρά για καθαρισμού του σπιτιού ή τζαμιών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παιδικό σαπούνι και μετά να εφαρμόσουμε καλό ξέπλυμα με χλιαρό νερό. Αν το μεταχειρισμένο ενυδρείο είναι αρκετά βρώμικο χρησιμοποιούμε ειδικό ξυραφάκι για να αφαιρέσουμε τις περισσότερες βρωμιές. Προσοχή, τα ξυραφάκια μπορεί να χαλάσουν τα τζάμια. Τα σημάδια από άλατα φεύγουν πολύ εύκολα με απλό ξίδι και τρίψιμο με βαμβάκι. Βρέξτε βαμβάκι με ξίδι και απλώστε το βαμβάκι για 5 λεπτά στην περιοχή που έχει σημάδια από τα άλατα. Μετά από 5 λεπτά τρίψτε το τζάμι με ένα ξυραφάκι η με βαμβάκι. Τα άλατα φεύγουν πανεύκολα.

Πάντα ακολουθεί πολύ καλό ξέπλυμα. Πλένουμε και καθαρίζουμε με απλό νερό όλα τα εξαρτήματα του ενυδρείου: φίλτρο, θερμοστάτη, διακόσμηση, χαλίκι, και ότι άλλο θα μπει μέσα στο νερό.
Το χαλίκι το πλένουμε μόνο με νερό. Δεν προσθέσουμε τίποτε άλλο. Ανακατεύουμε καλά και αλλάζουμε νερό μέχρι να γίνει εντελώς διάφανο μετά από το ανακάτεμα. Επίσης το χαλίκι μπορείτε να το βράσετε αν το χρησιμοποιείτε πρώτη φορά και η προέλευση του σας κάνει να αμφιβάλλετε για την καθαριότητα του.

Τοποθετούμε στο ενυδρείο το υπόστρωμα. Αν θα μπουν πολλά φυτά έχει νόημα να τοποθετήσουμε πρώτα ειδικό υπόστρωμα για φυτά και μετά (από πάνω) να βάλουμε το χαλίκι που επιλέξαμε. Αν θα χρησιμοποιήσουμε αεραντλία με μαλακό μακρύ σφουγγάρι (είτε με κρυμμένη στο ντεκόρ πέτρα αέρα) την τοποθετούμε τώρα πάνω στο χαλίκι. 

Μετά βάζουμε επιλεγμένες πέτρες και ξύλα. Τα ξύλα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμα για το ενυδρείο μας (ότι βυθίζονται).
Μόλις τοποθετήσουμε τα μεγάλα κομμάτια του ντεκόρ μπορούμε να γεμίσουμε το 1/4 του ενυδρείου, ίσα – ίσα να καλύπτεται το χαλίκι. Για να μην ανακατέψουμε το βυθό με την ροή του νερού μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω στο χαλίκι ένα πιάτο και να ρίξουμε το νερό από το λάστιχο με χαμηλή ροή στο πιάτο. Έτσι δεν θα ανακατευτεί το χαλίκι.

Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να φυτεύουμε τα φυτά μας. Τα πιο ψιλά φυτά και φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα τα βάζουμε συνήθως στο πίσω πλάνο (στο πίσω τζάμι). Τα μικρότερα φυτά και φυτά αργής ανάπτυξης τα βάζουμε σε μπροστινό πλάνο.

Μόλις τελειώσαμε με τα φυτά γεμίζουμε όλο το ενυδρείο με νερό (από την βρύση η από την δεξαμενή που έχουμε για μελλοντικές αλλαγές νερού). Μπορεί να δούμε πολλές φυσαλίδες στα τζάμια κάτι που είναι λογικό. Δεν τα πειράζουμε, θα φύγουν μόνα τους σε μια – δυο μέρες. Επίσης υπάρχουν ειδικά σπρέι που δεν επιτρέπουν στις φυσαλίδες να κάτσουν στις επιφάνειες.

Τοποθετούμε φίλτρο. Ρυθμίζουμε την ροή του ώστε να μην κάνει πλυντήριο όλο το ενυδρείο.  ???
Ανάβουμε το φως και το ρυθμίζουμε, στην αρχή, για 10 ώρες.

Από δω και πέρα το φρέσκο ενυδρείο αρχίζει την διαδικασία στρωσίματος. Θα αναπτύξει με τον καιρό διάφορα ωφέλιμα βακτήρια που θα αποτελούν την μικρο-χλωρίδα του ενυδρείου. Χωρίς αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια κανένα ψάρι δεν θα μπορεί να ζήσει στο νέο ενυδρείο. Το πιο βασικό τώρα είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου. Δηλαδή τα στάδια που περνάει ένα νέο ενυδρείο αναπτύσσοντας διαφορετικά ωφέλιμα βακτήρια και τροφή για αυτά τα βακτήρια.  Η περίοδος αυτός διαρκεί περίπου 30-40 ημέρες. Μετά από αυτό το χρόνο το ενυδρείο σας θα είναι έτοιμο για να δεχτεί τους πρώτους κατοίκους.

 

Ο κύκλος του αζώτου

Στο μεταξύ σε αυτό το χρόνο το νερό στο ενυδρείο σας μπορεί να θολώσει και να δείτε μια λευκή βλέννα πάνω στα ξύλα και χαλίκι. Αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά και ότι το ενυδρείο σας γεμίζει ζωή. Και η θολούρα και η λευκή επικάλυψη στα διακοσμητικά θα φύγουν σε μερικές μέρες μόνα τους. Μην βιαστείτε μόνο και μην ενοχλείται στην διαδικασία του στρωσίματος.

Υπάρχει και κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να στρώσει το ενυδρείο σας πιο γρήγορα, και δεν θα χρειαστεί να περιμένετε 40 μέρες. Μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα βακτήρια έναρξης ενυδρείου. Είναι ζωντανά βακτήρια απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του. 

Ακόμα καλύτερη λύση είναι να πάρετε από κάποιον φίλο συγχομπίστα σας μπόλι. Είναι στην ουσία μια συλλογή βακτηρίων που ζούνε στο φίλτρο ενός στρωμένου έτοιμου ενυδρείου. Είναι μια καφέ λάσπη την οποία κάποιος μπορεί να σας μαζέψει όταν πλένει το φίλτρο του. Η λάσπη αυτή είναι ζωντανή, και πρέπει να την μεταφέρετε όσο γίνετε πιο γρήγορα στο δικό σας ενυδρείο και να ανακατέψετε στο νερό. Η λάσπη αυτή θα μπει μέσα στο φίλτρο σας και θα παραμένει εκεί. Αυτά τα βακτήρια θα φιλτράρουν το νερό σας και θα το κάνουν κατάλληλο για ζωή ψαριών.

Μην ξεχάσετε ότι τα περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια δεν ζούνε στο νερό του ενυδρείου. Τα περισσότερα είναι στο φίλτρο, στο υπόστρωμα, στις επιφάνειες του ενυδρείου. Με μια αλλαγή νερού δεν πετάτε τα ωφέλιμα βακτήρια. Απλά ανανεώνετε το νερό για να είναι πιο κατάλληλο για να μπορεί να μεταφέρει τα ωφέλιμα μικροστοιχεία από και προς τα βακτήρια αυτά. Οπότε μπόλι δεν είναι απλά νερό, αλλά το καφέ (βρώμικο) νερό από το πλύσιμο του φίλτρου.

Αλλά και σε αυτές τες περιπτώσεις καλό θα ήταν να περιμένετε έστω και 7-10 μέρες για να σταθεροποιηθεί η ισορροπία στο ενυδρείο. Μπορείτε να βάλετε σαν πρώτους κατοίκους μερικά σαλιγκάρια. Να τους ρίχνετε που και που λίγη τροφή (επειδή στο νέο ενυδρείο συνήθως δεν υπάρχει καθόλου τροφή για τα σαλιγκάρια).

Πριν να βάλετε ψάρια κάντε μια μέτρηση νερού (πιο αναλυτικά για μέτρηση και τα test θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο). Αν οι παράμετροι είναι κατάλληλοι τότε το ενυδρείο σας είναι έτοιμο να δεχτεί το πρώτο του ψαράκι. Το σπίτι του νέου σας Betta έχει προετοιμαστεί σωστά και κατάλληλα.