Πως δημιουργούνται τα χρώματα στα Betta

οι Μονομάχοι μας κλέβουν τις καρδιές πρώτα από ολα λόγο των υπέροχων χρωμάτων τους, λόγο μεγάλης ποικιλίας χρωματικών μεταλλάξεων και σχεδίων. Ας να δούμε πως δημιουργούνται τα χρώματα σε αυτά τα πανέμορφα ψαρια.

Ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβουμε πως δημιουργούνται διαφορετικά χρώματα και πως λειτουργούν διαφορετικές χρωματικές μεταλλάξεις είναι να φανταστούμε ότι το δέρμα του Μονομάχου μας αποτελείται από μερικές στρώσεις.

Κάθε στρώση στο δέρμα (στο σώμα και στα πτερύγια) είναι υπέυθυνο για παραγωγή κάποιου χρώματος. (Χοντρικά,… επειδή στην ουσία δεν είναι όλα τόσο απλά).

Ποίες είναι λοιπόν οι στρώσεις αυτές και πόσες είναι?

IRIDISCENT: Η πρώτη στρώση χρώματος είναι η ιριδίζων στρώση. Αποτελείται από κύτταρα Iridophores που είναι γεμάτα με μικροσκοπικά κρύσταλλα – Guanines.

Οι Guanines από μονα τους δεν έχουν χρώμα, όμως επειδή έχουν σχήμα κρυστάλλου, έχουν την δυνατότητα να αντανακλούν τις ακτίνες του φως με συγκεκριμένη συχνότητα κύματος. Οι ακτίνες του φως μέσο από την διαδικασία συμβολής (οποιος δεν κοιμόταν στα μαθήματα φυσικής καταλαβαίνει) μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα κρύσταλλα Guanines ως κρύσταλλα μπλε χρώματος. Για αυτό το λόγο το μπλε χρώμα λέγεται δομικό χρώμα (structural color), επειδή δεν αποτελείται από τις χρωστικές ουσίες αλλα από αντανάκλαση του φως (light interference).

Το ιριδίζων στρώση φιλοξενεί κρύσταλλα που παράγουν οπτικά μεταλλικά μπλε, μπλε-πράσινα και πράσινα χρώματα (turquoise, royal blue, steel blue)

BLACK: Η στρώση που βρίσκετε λίγο πιο κάτω από την μεταλλική ιριδίζον μπλε στρώση είναι η στρώση μελανίνης – μαύρη στρώση.

 

RED: Η στρώση που βρίσκετε κάτω από την μαυρη στρώση είναι η κόκκινη.

H στρώση αυτή αποτελείται από τα κύτταρα που αποθηκεύουν χρωστικές ουσίες κόκκινου χρώματος. Οι κόκκινες χρωστικές στα βέττα είναι η carotenoids και pteridines.

Οι carotenoids συνήθως μπαίνουν στο οργανισμό του βέττα με την τροφή. Για παράδειγμα η σπιρουλινα και η κόκκινη πιπεριά αν υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή τον Βέττα μπορούν να βελτιώσουν κόκκινο χρώμα στα κόκκινα ψαρια.

Οι pteridines είναι αποτέλεσμα μεταβολισμού και επεξεργασίας πρωτεϊνών μέσα στο οργανισμό του ψαριού. Δηλαδή το παραντέι το ίδιο τους το σώμα. Καλο και έντονο κόκκινο χρώμα είναι δείκτης υγείας του ψαριού. Το ψάρι που έχει κάποιο θέμα με τα όργανα του δεν θα μπορέσει να διαχειρίζεται παραγωγή και αποθήκευση των κόκκινων χρωστικών στα κύτταρα του δερματώς του.

Για να είναι εμφανές το κόκκινο χρώμα πρέπει να είναι ανενεργή η πολύ διαλυμένη η Μαύρη στρώση που βρίσκετε από πάνω. Αν όλες οι στρώσεις επάνω από το κόκκινο είναι διαλυμένες (έχουν διαφάνεια καλλυψεις  30 % ας πούμε) τότε το χρώμα που θα φαίνεται θα είναι σκούρο κόκκινο (λόγο ποσοστού από μαύρη στρώσει) με μεταλλική γαλάζια η μον λάμψη (λόγο ποσοστού από iridiscent στρώση).

 

 

 

 

 

Yπό κατασκευή 


simpiktomenh kai pio entonh. ENa apo ta kyriotera xarakteristika tou einai oti Epektameno kokkino gonidio “vafei” kai to sinithos skouroxromo kefali ton monomaxon. EInai ena poly xrisimo kai poly epithimito apo ektrofis ton olo kokkinon monomaxon.

179

——-

Yparxoun kai alla gonidia pou mporoun na voithsoun na emfanistei ena kokkino psari alla den elegxoun apeuthias thn kokkini strosi:

Proto gonidio pou mporei na voithisei na paroume kokkino psari einai to  Cambodian.  Cambodian gonidio stin ousia blokarei thn maurh strosi kai diagrafei kathe ixnos mauris xrostikis apo to soma kai pterigia.

Deytero gonidio einai to Blonde. Ayto to gonidio araionei h maurh strosi kanontas to mauro xroma ligotero entono eite svinontas to entelos. Me auto to tropo h kokkini strosi emfanizete kanonika.

Allo ena gonidio pou mporei na voithisei na emfanistei to kokkino einai to pardalo (marmarino) gonidio. Edo den mporoume na provlepsoume se ti theei kai se ti posotita tha emfanistei to kokkino xroma se psari. To pardalo gonidio stin ousia anoigei kai svinei tis stroseis se tyxees thesis tou somatos, etsi emfanizontai kilides kai mpalomata apo diafora xromata.