Φυσικές Συνθήκες Ζωής

Το ιδανικό μέρος ζωής για τα Betta είναι ρηχά και σχετικά στάσιμα νερά, πλούσια σε πυκνά φυτά και πεσμένα φύλλα. Στην πατρίδα τους ζούνε σε λακκούβες νερού μέσα στα χωράφια ρυζιού και σε βάλτους. Συχνά το νερό φαίνεται καφέ από τανίνες των πεσμένων φύλλων και από χώμα. Ανεξάρτητα από αυτό όμως το νερό παραμένει καθαρό.

Το νερό σε αυτό το περιβάλλον συνήθως είναι αρκετά φτωχό σε παρουσία οξυγόνου λόγω χαμηλής ροής του, σχετικά μεγάλης θερμοκρασίας, συνεχούς εξάτμισης και σχεδόν μηδενικής ανατάραξης. Εδώ ακριβώς είναι ο καιρός να θυμηθούμε για την ύπαρξη του οργάνου που ονομάζεται Λαβύρινθος που υπάρχει στα  Betta μας. Με την βοήθεια του Λαβυρίνθου τα Betta μπορούν να ανασαίνουν το οξυγόνο από την επιφάνεια του νερού και όχι όπως άλλα ψάρια που προμηθεύονται με οξυγόνο αποκλειστικά από το νερό φιλτράροντας το από τα βράχια τους. Το όργανο αυτό αναπτύχτηκε για χιλιάδες χρόνια πριν, στα ψάρια προγόνους των Betta splendens.

Τα Betta είναι ψάρια θηρευτές. Τρώνε διάφορα μικρά έντομα που πέφτουν στο νερό είτε γεννούν αυγά στο νερό, τρώνε προνύμφες, κάμπιες, διάφορα σκουλήκια και σαλιγκάρια, γαρίδες και ζωοπλαγκτόν από διάφορα είδη, ψάχνουν για την τροφή ανάμεσα στα υδρόβια φυτά και στα πεσμένα φύλλα. Μπορούν να κυνηγήσουν και να πιάνουν το θήραμα. Μπορούν να πηδήξουν εκτός νερού στο ύψος για να πιάσουν ακίνητο στόχο που είναι σχετικά κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Τα αρσενικά Betta διαλέγουν για την φωλιά ένα μέρος πλούσιο σε φυτά και καλά κρυμμένο στην σκιά κάτω από τα φύλλα ή φυτά. Στο σημείο αυτό συχνά το νερό έχει μόνο 5-10 εκατοστά βάθος. Φτιάχνουν μια φωλιά και δεν απομακρύνονται σε μεγάλη απόσταση από αυτήν περιμένοντας κάποιο θηλυκό.

Τα θηλυκά κρύβονται σε πυκνά φυτά και φύλλα και η μόνη τους απασχόληση είναι αναζήτηση φαγητού. Το θηλυκό τρώει καλά και δυναμώνει και όταν νιώσει έτοιμο για αναπαραγωγή (επειδή γέμισε αυγά η κοιλιά της) τότε βγαίνει συχνότερα από τις κρυψώνες και βολτάρει με σκοπό την αναζήτηση αρσενικού. Όταν βρει αρσενικό τον ακολουθεί μέχρι την φωλιά του και εκεί γίνετε το μυστήριο. Μετά το ζευγάρωμα ο αρσενικός  γίνεται επιθετικός και την διώχνει μακριά από την φωλιά και το θηλυκό φεύγει συνεχίζοντας να κρύβεται βαθιά σε πυκνά χόρτα από άλλα επιθετικά αρσενικά ή άλλους θηρευτές, μέχρι να ξαναγεμίσει με αυγά και να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

Πολύ βασικό ρόλο στην ζωή των Betta στην φύση παίζουν τα πυκνά φυτά και οι κρυψώνες. Πλούσια υδρόβια φυτά λειτουργούν σαν κρυψώνες για τα θηλυκά και διαχωριστικά για πολύ επιθετικά αρσενικά. Αυτά τα πράσινα διαχωριστικά βοηθάνε στο είδος να μην εξαφανιστεί λόγο της επιθετικότητας τους και λόγο σχετικά μεγάλης πυκνότητας των αρσενικών στο χώρο διαβίωσής τους.

Οπότε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ευτυχισμένη ζωή ενός μονομάχου περιλαμβάνει σχετικά μικρό μεμονωμένο χώρο με καθαρό νερό με μικρό βάθος, χαμηλή ροή, με πολλά φυτά, όχι έντονο φως και ποιοτική διαφορετική τροφή …. και αναπαραγωγή .