Θα πάρω Μονομάχο, τι χρειάζομαι?

Στις περισσότερες περιπτώσεις τους πρώτους μονομάχους οι άνθρωποι τους αποκτάνε τυχαία και χωρίς προετοιμασία. Μπαίνει κάποιος σε ένα Pet shop για να αγοράσει τροφή για το σκύλο του και γυρίζει στο σπίτι με ένα ψάρι που του έκλεψε την καρδιά. Είτε πήγε στον φίλο του επίσκεψη και γύρισε σπίτι με ένα ψάρι από την γέννα που έχουν κάνει τα ψάρια του φίλου. Πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που κάνουν έρευνα και διαβάζουν πριν να αποκτήσουν ένα ψάρι (είτε οποιοδήποτε άλλο ζωάκι).

Αν έχετε ήδη αποκτήσει το πρώτο σας Μονομάχο, είτε σκοπεύετε να το αγοράσετε στο προσεχως μέλλον, και τώρα είστε σε αναζήτηση του ενυδρείου που θα πάρετε, τότε είστε σε σωστό ιστότοπο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια περιγραφή (μια λίστα) για το τι πρέπει να έχετε για να είναι η διαμονή του νέου σας Μονομάχου ευχάριστη και το ψαράκι να παραμένει υγιές.

Ενυδρείο 

Θα είναι το σπίτι του ψαριού σας για τα επόμενα…. 2-3 χρόνια (σας το εύχομαι ολόψυχα). Οι Μονομάχοι ζουν περίπου 3 χρόνια σε απλές συνθήκες ενυδρείου διαμερίσματος. Ενώ σε ιδανικές συνθήκες διατήρησης και σωστή διατροφή μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά τα χρόνια… αλλά ας γυρίσουμε στο νέο μας ενυδρείο.

Το ενυδρείο που θα φιλοξενεί έναν αρσενικό Μονομάχο πρέπει να είναι το λιγότερο 10-15 λίτρα και δεν χρειάζεται να είναι πάνω από τα 30-40 λίτρα. Αν αναρωτιέστε το ΓΙΑΤI τότε διαβάστε το άρθρο μας για την ζωή τον άγριων Betta στην φύση. Για να υπολογίσετε τα λίτρα ενός ενυδρείου πολλαπλασιάστε το βάθος του επί το πλάτος και επί το ύψος (μέχρι εκεί που φτάνει το νερό). Έτσι θα μάθετε τον καθαρό όγκο του ενυδρείου σας. 

Προτιμήστε ενυδρεία οριζόντια, εφόσον οι μονομάχοι δεν χρειάζονται πολύ βάθος. Κακό δεν είναι αν είναι κάθετο το ενυδρείο σας απλά χάνεται ωφέλιμος για βόλτες χώρος. Προτιμήστε ενυδρεία με καπάκι επειδή οι μονομάχοι είναι πρωταθλητές στα άλματα. Πολύ συχνά πηδάνε εκτός ενυδρείου και τα βρίσκουμε το πρωί στο πάτωμα. Το καπάκι μπορεί να είναι πλαστικό με ενσωματωμένο φωτιστικό είτε ένα απλό τζάμι που το σκεπάζει.
Προσοχή! το τζάμι που θα το σκεπάζει (καπάκι) πάντα αφήνει κενά για κυκλοφορία του αέρα. Δεν σφραγίζει το ενυδρείο. 

Προσοχή ! πριν να μπει το ψάρι μέσα στο ενυδρείο πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το ενυδρείο σας είναι στρωμένο (δηλαδή υπάρχει ζωντανό βιολογικό υλικό το οποίο βρίσκετε σε ισορροπία. Διαβάστε την ενότητα για το Στρώσιμο του ενυδρείου και τον Κύκλο του Αζώτου.

Φίλτρο

Μπορεί να σας πουν στο κατάστημα αγοράς ότι οι Μονομάχοι δεν χρειάζονται φίλτρο και ότι είναι εύκολο ψάρι. Μπορεί να σκεφτείτε ότι αφού το είχαν σε ποτήρι τότε στο ενυδρείο με νερό θα είναι άρχοντας και χωρίς φίλτρο. Είναι λάθος! Οι μονομάχοι χρειάζονται φίλτρο!!! (και ειδικά αν είστε αρχάριος) Μην πειραματίζεστε. Ξεκινήστε σωστά και με τον καιρό θα έρθουν άλλες εμπειρίες και γνώσεις. Αλλά για τώρα πρέπει να πάρετε στον μονομάχο σας ένα απλό μικρό φίλτρο. 

Το πιο φτηνό φιλτράκι με μικρό σφουγγάρι μέσα κοστίζει 6 ευρώ (το 2020) που μπορεί να καλύπτει ένα μικρό ενυδρείο από 10 μέχρι 30 λίτρα. Αν μπορείτε να αγοράσετε κάτι καλύτερο και πιο επαγγελματικό ακόμα καλύτερα! Απλά μην ξεχνάτε, ότι ο Μονομάχος προτιμάει νερό με πολύ χαμηλή ροή. Αυτό σημαίνει ότι το φίλτρο σας δεν πρέπει να αναταράσσει όλο το ενυδρείο σαν πλυντήριο. Γι’ αυτό αποφεύγετε να αγοράζετε μεγάλα φίλτρα. Θα βοηθήσει αν υπάρχει στο φίλτρο ένα φλάουτο (ένας σωλήνας με τρύπες που σπάει την ροή του νερού). Το φλάουτο μπορείτε να το τοποθετείται πάνω από την επιφάνεια του νερού έτσι ώστε να υπάρχει συνεχώς αναταραχή επιφάνειας του νερού. Η αναταραχή της επιφάνειας βοηθάει να μην σχηματίζεται στην επιφάνεια βακτηριακό φιλμ. Μια στρώση από βακτήρια που είναι φυσιολογικό να έχει ένα ενυδρείο. Επίσης καλή δουλειά κάνουν και μικρά φιλτράκια σακίδια που κρέμονται εξωτερικά από το ενυδρείο και κάνουν έναν μικρό καταρράχτη κάνοντας επίσης αναταραχή επιφανείας νερού. Επίσης τέτοια φίλτρα βοηθάνε στο να εμπλουτίζεται το νερό με οξυγόνο. 

Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το φίλτρο σας για βούλωμα τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα. Αν το φίλτρο βουλώνει και σταματάει να φιλτράρει το νερό η βιολογία του ενυδρείου πεθαίνει και οι παράμετροι του νερού καταστρέφονται. Κάτι που σίγουρα θα φέρει στο ενυδρείο αρρώστιες και θανάτους. Οπότε τσεκάρουμε συνεχώς το φίλτρο. Δεν το ξεχνάμε.

Θερμοστάτης 

Είναι απαραίτητος από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο αν τυχόν στο σπίτι σας δεν έχετε συνεχώς σταθερή θερμοκρασία. Τα Betta είναι τροπικά ψάρια. Δεν είναι ψάρια κρύου νερού όπως συχνά αναγράφουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα ενυδρείων στα site τους. Ζούνε σε ζεστό κλίμα χωρίς απότομες αλλαγές θερμοκρασίας όλο το χρόνο. Οπότε και στα σπίτια μας πρέπει να τους προσφέρουμε το ίδιο ζεστό περιβάλλον όπου θα νιώθουν ευχάριστα.

  Η ιδανική θερμοκρασία για τα Betta είναι 26-27 βαθμοί. Σε κρύο νερό το ψάρι πέφτει σε λήθαργο και αρρωσταίνει γρήγορα. Για τους καλοκαιρινούς μήνες βγάζουμε τον θερμοστάτη από το ενυδρείο (ή μόνο από την πρίζα και τον αφήνουμε στο ενυδρείο). Προσέξτε να μην ζεσταίνετε το νερό πάνω από 30 βαθμούς το καλοκαίρι.

Φωτισμός

Για την ευχάριστη ζωή ενός μονομάχου χρειάζεται να έχετε ένα φωτιστικό που απλά θα βοηθήσει να καταλάβει τον κύκλο ημέρας-νύχτας. Ο μονομάχος στην φύση προτιμάει νερά σε σκιερό μέρος. Κρύβεται κάτω από τα φύλλα και ανάμεσα σε φυτά. Οπότε το μόνο που δεν θέλει είναι δυνατό φωτισμό. Χρειάζεται ένα γενικό φως και όχι κάτι ιδιαίτερο δυνατό και πολύπλοκο. Αν το ενυδρείο σας έχει γυάλινο καπάκι τότε και λάμπα γραφείου πάνω από αυτό αρκεί. Αν το ενυδρείο βρίσκεται σε φωτεινό σημείο τότε το φωτιστικό δεν είναι απαραίτητο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η μέρα είναι μεγάλη. Προσοχή: Ποτέ δεν τοποθετούμε ενυδρείο σε θέση που πέφτει απ’ ευθείας το ηλιακό φως.

Αν το καπάκι του ενυδρείου είναι πλαστικό τότε πρέπει να βάλετε μέσα μια λάμπα είτε ένα φωτιστικό.  Γενικά την ανάγκη για το φως καθορίζουν πιο πολύ τα φυτά του ενυδρείου παρά το Betta σας. Θα είναι πολύ καλά και χωρίς φωτιστικό αρκεί να υπάρχει εναλλαγή ημέρας – νύχτας. 

Επίσης έχετε υπόψιν ότι το Betta που ζει στην σκιά θα έχει πάντα πιο έντονα χρώματα από το Betta που ζει στο έντονο φως, χωρίς  αυτό να σημαίνει ότι μπορείτε να κρατάτε τον Μονομάχο σας στο σκοτάδι.

Αεραντλία

Θα χρειαστούν αεραντλία, μερικά μέτρα σωληνάκι και μια πέτρα αέρα. Η αεραντλία εμπλουτίζει το νερό με οξυγόνο και προκαλεί συνεχή κίνηση (ροή) της επιφάνειας του νερού. Τα Betta έχουν ένα ειδικό όργανο – Λαβύρινθο που τους βοηθάει να ανασαίνουν οξυγόνο από την επιφάνεια του νερού, ενώ τα άλλα ψάρια ανασαίνουν φιλτράροντας το νερό μέσα από τα βράγχιά τους και προσλαμβάνουν το οξυγόνο από το νερό. Συνεπώς η αεραντλία δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητη στα ενυδρεία με Μονομάχους, ενώ είναι απαραίτητη στα ενυδρεία με άλλα ψάρια. 

Η αεραντλία θα είναι χρήσιμη για αναταραχή επιφανείας, για να βοηθάει στο νερό να κάνει το κύκλο του στο ενυδρείο, οπότε αν μπορείτε αγοράστε και την αεραντλία και πέτρα αέρα καθώς είναι επιθυμητή. Αν δεν έχετε τότε να ξέρετε ότι δεν είναι απαραίτητη για ενυδρείο με έναν μονομάχο. Σαν εναλλακτική λύση μπορείτε να επιλέξετε ένα φίλτρο σφουγγαριού που δουλεύει με αεραντλία είτε άλλο φίλτρο καταρράχτη που δημιουργεί ροή του νερού της επιφανείας.

Χαλίκι

 Προτιμήστε να φτιάξετε το ενυδρείο σας φυσικό. Σαν ένα μικρό κομμάτι της άγριας φύσης. Μην αγοράζετε πολύχρωμο χαλίκι, μπλε ροζ και πράσινα πετραδάκια… είναι βαμμένα με κάποια χημικά που πιθανότατα ούτε ο πωλητής γνωρίζει τι περιέχουν. Αισθητικά ενυδρεία με πολύχρωμο χαλίκι, είτε από γυαλί είτε πλαστικό φαίνονται μάλλον κακόγουστα εκτός του ότι, μπορεί να είναι επικίνδυνα και για τα ψάρια. Προτιμήστε ψιλό χαλίκι είτε άμμο σε φυσικό χρώμα (άσπρο, μαύρο, γκρι, καφέ, ανάμεικτο). 

Προσωπικά σαν καλύτερη λύση προτείνω μαύρο χαλικάκι ή οποιοδήποτε σκουρόχρωμο χαλίκι με κόκκους διαμέτρου  2-5 χιλιοστά. Αυτό το χαλίκι καθαρίζεται με σιφόνι (σκούπα βυθού) αρκετά εύκολα. Επίσης σε σκουρόχρωμο χαλίκι δεν φαίνονται εύκολα οι βρωμιές. Το χρώμα τον Betta σας θα φαίνεται πιο έντονο σε σκουρόχρωμο φόντο. 

Αν έχετε φυτά πρέπει αν σκεφτείτε για ειδική στρώση από ένα καλό υπόστρωμα για φυτά και πάνω από αυτό θα στρώσετε το χαλίκι που θα επιλέξετε. Μην ξεχνάμε ότι στο χαλίκι υπάρχουν επίσης ωφέλιμα βακτήρια και λειτουργεί σαν φίλτρο.

 

Φυτά 

Παρακαλώ και πάλι να διαβάσετε το άρθρο πως ζούνε τα άγρια Betta στην φύση.  Τα  Betta προτιμάνε ρηχά νερά με πολλές κρυψώνες με φυτά, πεσμένα φύλλα, ρίζες πέτρες και κλαδιά. Καλό λοιπόν θα ήταν να βάλετε μερικά φυτά τουλάχιστον στο πίσω μέρος του ενυδρείου δημιουργώντας κάποιες κρυψώνες. 


Τα φυτά που θα επιλέξετε πρέπει, για αρχή, να είναι εύκολα και ανθεκτικά. Η καλύτερη επιλογή θα είναι τα Anoubia bateri και Anubia nana, που δεν χρειάζονται ειδικό φωτισμό και ειδικό υπόστρωμα. Μπαίνουν πάνω σε κάποιο ξύλο είτε πέτρα και είναι πολύ δύσκολο να τα σκοτώσει κάποιος. 

Επίσης ανθεκτικά και εύκολα φυτά είναι τα Valisneria, Ceratophylloum, Java fren, Cryptocarina και άλλα. Προσαρμόστε το φωτιστικό ενυδρείου να είναι αναμμένο τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα αλλά όχι παραπάνω από 14 ώρες (πολύ φως προκαλεί ανάπτυξη φυκιών σε όλες τις επιφάνειες του ενυδρείου και στα τζάμια). 

Αν ο μονομάχος σας είναι Halfmoon με τεράστια ουρά μισοφέγγαρο τότε να προτιμήσετε φυτά που έχουν πολύ μαλακά φύλλα χωρίς σκληρές γωνιές για να μην κάνουν τυχόν ζημιές στην πανέμορφη ουρά του μονομάχου.  

Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά φυτά, όσο όμορφα και αν σας φαίνονται καθώς αισθητικά δεν φαίνονται καθόλου όμορφα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα σε ένα ενυδρείο. Τα ζωντανά φυτά βοηθάνε να διατηρηθεί το νερό του ενυδρείου καθαρό. Όσο πιο πολλά φυτά έχετε στο ενυδρείο τόσο πιο υγιές νερό θα έχετε. Βεβαίως η ύπαρξη των φυτών δεν ακυρώνουν αλλαγές νερού και φιλτράρισμα. Όμως προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην ποιότητα του νερού.

 

Ντεκόρ

Εδώ πάλι να προτιμήσετε κάτι που μοιάζει φυσικό. Ιδανικό ντεκόρ είναι διάφορες φυσικές πέτρες και όμορφες ρίζες και ξύλα, που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με ενυδρεία. Αν δεν κρατιέστε να αγοράσετε ένα πλαστικό κάστρο μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από ειδικά καταστήματα που να μοιάζει με πέτρινο (σε γήινα χρώματα). Ο Bob-Σφουγκαράκης στο ενυδρείο δεν φέρνει ομορφιά και ούτε χρησιμότητα. 

Να αποφεύγετε πλαστικά και φωσφοριζέ χρώματα. Προσπαθήστε να συνδυάσετε το ντεκόρ ώστε να δένει ορμονικά.

Όλα τα ντεκόρ πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν να τοποθετηθούν στο ενυδρείο. Κάποια ξύλα και ρίζες μπορεί να χρειαστούν βράσιμο για να αρχίζουν να βυθίζονται.

 

Σκούπα Βυθού 

Πρέπει να αγοράσετε μια σκούπα βυθού, αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές νερού και να καθαρίζεται το βυθό από ακαθαρσίες. Καλό να είναι να εφαρμόζεται την σκούπα βυθού τακτικά. 

Απόχη

Χρειάζεται αν πρέπει να πιάσετε τα ψάρια σας είτε να βγάλετε κάποιο αντικείμενο από το ενυδρείο.

Θερμόμετρο

Χρειάζεται για να παρακολουθείτε την θερμοκρασία του νερού. Η ιδανική θερμοκρασία για έναν Μονομάχο είναι 26-28 βαθμούς.

Τροφές  

Και βέβαια τροφές για τα Betta που υπάρχουν σε διάφορες μορφές: Flakes (νιφάδες), pellets (μπαλάκια), Μπούκες (τρήματα), ζωντανές τροφές όπως διάφορα σκουλήκια και γαριδάκια, και καταψυγμένες τροφές. Για τροφές παρακαλώ διαβάστε το σχετικό άρθρο