Προετοιμασία ζευγαριού

Πρέπει αν θυμόμαστε ότι για αναπαραγωγή είναι κατάλληλα μονο υγιές ψαρια. Αν κάποιο από τα ψαρρέα σας δεν φαίνεται καλά η έχει αρρωστήσει πρόσφατα η υποψιάζετε ότι μπορεί να έχει κάτι, τοτε καλύτερα να επιλέξετε άλλον γεννήτορα.

Έντειξη καλής υγείας είναι καλο χρώμα, καλή όρεξη, όλα τα πτερύγια σε καλή κατάσταση, το ψάρι είναι κινητικό και δραστήριο, αρσενικά φτιάχνουν φωλια και κανουν flarring και τα θηλυκά εμφανίζουν κάθετες γραμμές και έχουν σχετικά γεμάτη κοιλια. Οποτε αφού έχετε διαλέξει ένα υγιές ζευγάρι η προετοιμασία μπορεί να διαρκεί από 7 ενώ 14 μέρες. Η προετοιμασία συνήθως αποτελεί πολύ καλή και πλούσια διατροφή και πιο συχνές αλλαγές νερού.

Στην φύση τα αγρια Βέττα αρχίζουν την αναπαραγωγή την περίοδο των βροχών. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος του νερού σηκώνεται και το νερό απλώνεται στις νέες περιοχές δημιουργώντας νέες περιοχές για κυνήγι τροφής και εξρευνηση. Λόγο βροχής υπάρχει πολύ τροφή στα νερά. Όλα τα ψαρια τρέφονται πολύ πλούσια χωρίς καθόλου ελλείψεις στις πρωτεΐνες. Τα θηλυκά αρχίζουν και φουσκώνουν από τα αυγά (που αποτελούνται από καθαρή προτεϊνει και χρεάζονται πολύ ενέργεια για να παραχτούν). Σε μερικές μέρες/εβδομάδες τα ψαρια είναι χορτάτα και αρχίζουν να ψάχνουν το ταίρι τους. Το νερό από βροχές συνεχώς ανανεώνεται, το νερό είναι γεμάτο οξυγόνο που το κάνει κατάλληλο για ανατροφή των μικρών. Θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και επίπεδα της υγρασίας είναι στα ύψη τους. Αρσενικά αρχίζουν και ψάχνουν χώρο με στάσιμα χαμηλά νερά για να φτιάξουν την φωλια και περιμένουν για να περάσει κάποιο γεμάτο με αυγά θηλυκό.

Πως ταΐζουμε:

Mην ξεχάσετε ότι έναν Μονομάχο δεν του ταιριάζει τροφή για χρυσόψαρα (που ίσος έχετε στο σπίτι από το προηγούμενο σας ψαράκι τον Μπάμπη). Ο μονομάχος από την φύση του είναι θηρευτής, αυτό σημαίνει ότι κυνηγάει και τρέφεται με μικρότερους ζωντανούς οργανισμούς. Στην αγρια φύση τα Betta τρώνε μικρά γαριδάκια του γλυκού νερού, διαφορα σκουλήκια, προνύμφες εντόμων που αναπτύσσονται στο νερό και με τα ίδια τα έντομα που τυχόν πέφτουν η πλησιάζουν την επιφάνεια του νερού. Ο Μονομάχος ξέρει να κυνηγάει. Μπορεί να φαίνεται αργός αλλα όταν βάζει στόχο στο μάτι το πετυχαίνει με πολύ γρήγορες και απότομες κινήσεις. Οι μονομάχοι δεν βλέπουν μακρυά. Η όραση τους δεν είναι πολύ καλή όμως αν το θήραμα είναι κοντά τότε δεν θα την γλιτώσει. Ο μονομάχος θέλει κρέας – δηλαδή έντομα – δηλαδή ζωική προτεϊνη.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρον αποτελέσματα από αρκετές έρευνες πάνω στο θέμα της διατροφής των Betta που έχουν γίνει στο παρελθόν από επιστήμονες και πανεπιστημιακές ομάδες. Όλα τα αποτελέσματα από τα πειράματα με διαφορετική διατροφή μας οδηγούν σε αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε τροφές πλούσιες στις ζωικές πρωτεΐνες. Η φυτική πρωτεΐνη δεν δίνει τόση ενέργεια και δεν επεξεργάζεται από το εντερικό σύστημα του Μονομάχου όσο η ζωική προτεϊνη. Επίσης η ποσότητα της πρωτεΐνης παίζει μεγάλο ρολο. Η ζωική προτεϊνει στην τροφή του Μονομάχου δεν πρέπει να είναι λιγότερη από 30%. Συνήθως ιδνικό ποσοστό είναι 35-38% ζωικής πρωτεΐνης. Μπορεί να φανεί περίεργο όμως η τροφή με περισσότερη προτεϊνει επηρεάζει τον οργανισμό τον Βέττα αρνητικά και κατεβάζει την ταχύτητα ανάπτυξης τους και ποσοστό γονιμότητας.

Επίσης ένα από τα βασικά στοιχεια είναιη ποικιλία τις διατροφής. Μην ταΐζετε στον Μονομάχο σας συνεχεια ίδια τροφή. Να προτιμήσετε να του δίνετε εναλλάξ πρωί και βραδυ διαφορετικές τροφές, αλλάζοντας την τροφή μέρα παρα μέρα. Ταΐστε εναλλάξ εμπορικές ξηρές τροφές και ζωντανές τροφές (η καταψυγμένες).  Με αυτό το τρόπο πετυχαίνετε μια πλούσια δίαιτα όπου από την ζωντανή τροφή τα ψαρια σας λαμβάνουν πλούσιες πρωτεΐνες και από εμπορικές τροφές σίγουρα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεια και βιταμίνες. Δηλαδή εξασφαλίσετε ότι το Betta σας τρέφεται πλούσια και λαμβάνει ότι ακριβώς χρεάζεται για σωστή ανάπτυξη του οργανισμού.

Προτιμήστε να ταΐζετε τα ψαρια σας δυο φορες την ημερα, κάθε μέρα.

Οποτε ξέροντας σε τι συνθήκες στην φύση αναπαράγεται ο Μονομάχος μπορούμε να συνδυάζουμε της γνώσεις μας με της πράξεις. ’Αρα, τώρα ξέρουμε ότι ο μονομάχος θέλει να νιώθει αυτή την αλλαγή περιόδων. Οποτε σε πρώτη φάση μεγαλώνουμε συχνότητα και ποσότητα τροφής και αυξάνουμε αλλαγές νερού.

Προσωπικά κρατάω το κάθε ψάρι μεμονωμένο για να μην έχει επαφή με αλλα ψαρια σε ξεχωριστή ατομική γυάλα χωρίς υπόστρωμα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μια αεροαντλία και να χαμηλώσουμε το ύψος του νερού στα 10 εκ.

Εγώ δεν κάνω αναπαραγωγή στα κανονικά ενυδρεία. Πάντα χρησιμοποιώ μίκα δοχεία (λεκάνες 3-5 λίτρων) ως γενηστρες. Έτσι με βολεύει και βλέπω καλά αποτελέσματα. Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει με την εμπειρία δικό του τρόπο. Για κάποιον μπορεί να δουλεύει καλύτερα κάτι άλλο. Εμενα μου δουλεύει καλά η αναπαραγωγή σε μικρές γεννηστρες χωρίς υπόστρωμα.

Οποτε η διαδικασία που ακόλουθο όσο αφορά το νερό είναι μα απομονώνω το ψάρι από το ενυδρείο σε μικρό δοχείο μερικών λίτρων. Συνήθως χρησιμοποιώ μικρές πλαστικές μη διαφανες λεκάνες. Όπου να έχει ύψος του νερού 5 με 10 εκατοστά. Βάζω μέσα μερικά φυτά και αφήνω το ψάρι σε ησυχία του. Αλλαγές 50% νερού γίνονται κάθε μέρα με σωλήνα. Κάθε μερικές μέρες σκουπίζω το βυθό. Αυτή η διαδικασία την ακόλουθο μέχρι να φτιάξει μια καλή φωλια.

Και αν θα κάνει φωλια νωρίτερα η διαδικασία προετοιμασίας με το φαγητό πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ίδια προετοιμασία με το νερό και φαγητό κάνω στο θηλυκό κρατώντας το μονο του.