Προέλευση Ονόματος Betta

Ας να αρχίσουμε από τα συνηθισμένα ονόματα των Μονομάχων. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται συνήθως τα ονόματα Betta ή Μονομάχοι. Στα ξενόγλωσσα sites του εξωτερικού η πιο συχνή ονομασία είναι επίσης Betta, Siamse Fighting Fish είτε σκέτα Fighting fish.

Το όνομα Betta όμως δεν είναι και πολύ εύστοχο εφόσον έτσι ονομάζεται ολόκληρο το γένος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται γύρω στα 70 είδη. Οπότε ίσως και δεν είναι και το σωστότερο όνομα όμως πολλοί έτσι έχουμε συνηθίσει να τα λέμε τους Μονομάχους μας.

Το 1849 ο δόκτωρ Theodore Edward Cantor για πρώτη φορά περιέγραψε στο βιβλίο του ένα μικρό ψαράκι στο οποίο έδωσε λατινικό όνομα Macropodus pugnax που μεταφράζεται ως “επιθετικό ψάρι με μεγάλα πόδια”. Με τα μεγάλα πόδια ο επιστήμονας εννοούσε τα μεγάλα κοιλιακά πτερύγια του ψαριού (plevic fins).
Το 1897 άλλος ένας επιστήμονας ο Bause μετακίνησε το ψάρι αυτό στο γένος Betta και το ονόμασε Betta pugnax. (επιθετικό Βέττα).

Η λέξη Betta προέρχεται από τοπική διάλεκτο. Στην Μαλαισία το συγκεκριμένο ψάρι είναι γνωστό με το όνομα  “ikan bettah”, όπου το “Ikan” μεταφράζεται ως “ψάρι” και το Bettah ήταν όνομα ενός θρυλικού πολεμιστή της αρχαίας Ασίας. Οι ντόπιοι αγάπησαν αυτό το ψάρι για το μαχητικό του πνεύμα και το ονόμασαν “επιθετικός μαχητής”.

Το 1909 ο Charles Tate Regan μετονόμασε το είδος από Betta pugnax σε Betta splendens επειδή το όνομα pugnax είχε δοθεί σε άλλο ψάρι. Έτσι μέχρι και τώρα το λατινικό όνομα τον μονομάχων μας είναι Betta splendens που σημαίνει splendid warrior” – λαμπρός μαχητής.

Σχεδόν όλα τα ψάρια στο γένος Betta είναι αρκετά επιθετικά αλλά πιθανότατα τα Betta splendens είναι ο πραγματικός νικητής επιθετικότητας.