Από που κατάγονται τα Betta

Ένα από τα ονόματα τον Μονομάχων στην αγγλική γλώσσα είναι Siamese Fighting fish. Δηλαδή Ψάρι πολεμιστής του Σιάμ. Το παλιό Siam είναι η ονομασία της σημερινής Ταϊλάνδης. Η πατρίδα αυτών των ψαριών θεωρείτε η Ταϊλάνδη (Thailand), η Καμπόσδη (Cambodia), το Λαός (Laos) και το Βιετνάμ (Vietnam).

Μετά από πολλά χρόνια εκτροφής και ενασχόλησης με τα Betta σήμερα μπορεί κανείς να βρει άγρια Betta και σε αρκετές ακόμη περιοχές εκτός της πατρίδας τους όπως για παράδειγμα στη Malaysia, Singapore, Brazil, Indonesia, Colombia. Οι ετήσιες θερμοκρασίες στην Ταϊλάνδη και Μαλαισία σπάνια πέφτουν κάτω από 15ο C και επίσης σπάνια ανεβαίνουν πάνω από τα 40o C.

Επειδή το χόμπι απλώνεται με ταχείς  ρυθμούς και τα ψαράκια αυτά πουλιούνται ως Pet σε όλο τον κόσμο όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στην λίστα όπου συναντάμε τα Betta στην φύση.

Αυτό γίνετε επειδή πολλοί χομπίστες είτε τυχαία είτε επίτηδες αφήνουν τα ψάρια τους στην άγρια φύση. Κάποια καταλήγουν στην φύση από μικρές τεχνίτες λίμνες κάποιου ιδιοκτήτη μετά από την πλημμύρα…και μπαίνουν στα ποτάμια ή τις λίμνες. Άλλα πιθανότατα καταλήγουν στην φύση από σωλήνες αποχέτευσης.

Τα Betta είναι από τα ψάρια που προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στην ποιότητα του νερού και σε νέες συνθήκες. Οπότε αν τυχόν θα καταφέρουν να επιβιώσουν βρίσκοντας ένα κατάλληλο χώρο με ζεστό και καθαρό νερό μπορούν να αναπαραχθούν με επιτυχία. Κάποια στιγμή μπορεί να πολλαπλασιαστούν και πιθανότατα να βάλουν σε κίνδυνο εξαφάνισης κάποια άλλα ντόπια ψάρια.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε νέος εισβολέας πάντα ζει και τρέφεται πολεμώντας για την θέση του στην ιεραρχική αλυσίδα, με ένα ντόπιο είδος. Για το λόγο αυτό και για να μην κάνουμε κακό στα ήδη υπάρχοντα είδη της Ελλάδος ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε εξωτικά, τροπικά και ξένα ψάρια/ζώα/πουλιά ελεύτερα στην χώρα μας.