Επιλογή ζευγαριού

Έχετε αποφασίσει λοιπόν να ζήσετε την εμπειρία της αναπαραγωγής των Μονομάχων. Είστε έτοιμοι να μεγαλώσετε 100-500 μικρά ψαράκια και να βουτήξετε με το κεφάλι στις εκατοντάδες αλλαγές νερού, δεκάδες δοχεία, κυπελλάκια, βαζάκια με νερό, τροφές, βελτιωτικά νερού που θα είναι πάντα στο τραπέζι/γρφείο σας για επόμενους 2 μήνες το λιγότερο. Είστε έτοιμοι για το Jarring των δεκάδων (αν όχι εκατοντάδων) μικρών αρσενικών και ξέρετε που να τα δώσετε όταν θα μεγαλώσουν. Αν ναι, τότε πάμε σε επόμενο βήμα. 🙂

Για αρχή ας να δούμε τι στόχους έχουμε ?
Αν έχετε ήδη ένα ζευγάρι Μονομάχων που αγοράσατε πρόσφατα και ίσος τυχαία, πιθανότατα αυτά τα ψαρια έχουν διαφορετικές ράτσες – διαφορετικό χρώμα, σχήμα και σχέδιο. Αυτό δεν σήμαινε ότι τα ψαρια δεν θα μπορέσουν να ζευγαρώσουν, απλά τα μικρά που θα βγάλουν πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά ποιοτικά επειδή θα φέρνουν χαρακτηριστικά που δεν θα ταιριάζουν για κάποια συγκεκριμένη ράτσα. (δηλαδή κάτι ενδιάμεσο από τις ράτσες του πατέρα και τις μητέρας). Ίσος αν είναι η πρώτη σας προσπάθεια και πρώτη σας εμπειρία με τους Μονομάχους τοτε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε την αναπαραγωγή με αυτά που έχετε. Όμως σκεφτείτε ότι αν όλα θα πετύχει (και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα πετύχει) θα βγει ότι δώσατε πολύ ενέργεια και χρόνο για να μεγαλώσετε μερικές δεκάδες η ενατοντάδες ψαρια που δεν είναι κάποιας συγκεκριμένης ράτσας και ποιότητας. Σκεφτείτε ότι το ίδιο χρόνο και ενέργεια θα είχατε ξοδέψει για να βγάλετε ψαρια κάποιας σπάνιας ράτσας είτε μιας συγκεκριμένης μεταλλάξεις. Τα ψαρια που φαίνονται ξεκάθαρα ότι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ράτσα η μετάλλαξη αξιολογούνται πιο ψιλά από τα ψαρια που είναι αποτέλεσμα υβριδισμού των δυο ρατσών που πιθανότατα δεν θα βγάλουν ωραίο αποτέλεσμα. Για τα ποιοτικά ψαρια θα βρείτε νέο σπίτι πολύ πιο εύκολα.

Σκεφτείτε ότι είναι πάνω κάτω σαν με τα σκυλιά. Ζευγαρώνοντας έναν Doberman με ένα Beagle δεν θα πάρετε ωραίο αποτέλεσμα εμφανισιακά. Δεν σταματάει όμως να είναι σκύλος. Το ίδιο και με τα Betta splendens.

Ας γυρίσουμε στους στόχους μας. Τι θέλετε να πετύχετε από την γεννα μονομάχων?

Αν θέλετε απλά να δείτε την διαδικασία της αναπαραγωγής, να μεγαλώσετε τα μικρά και μετά να χαρίσετε ψαράκια στους γνωστούς και φίλους τότε ίσος δεν μας νοιάζει και πολύ τι ψαρια να ζευγαρώσετε. Αν θέλετε να βγάλετε πολλά ψαράκια με σκοπό να τα πουλήσετε (αν έχετε απαραίτητα χαρτιά για νόνιμη πώληση τους) τότε πρέπει το λιγότερα να διαλέξετε ψαρια ίδιας ράτσας. Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε κάποια έκθεση (του εξωτερικού προς το παρόν) τότε πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιλογή γεννητόρων ώστε τα μικρά να βγούν αρκετά ποιοτικά. Ότι στόχο και αν έχετε η διαδικασία είναι ίδια όπως είπα και πιο πάνω. Οποτε το μονο πράγμα που σας σταματάει είναι το πωσα χρήματα είστε έτοιμοι να ξοδέψετε για να πάρετε το πρώτο σας ζευγάρι γεννητόρων.

Οποτε προσωπικά προτείνω να αγοράσετε ένα ζευγάρι μονομάχων ίδιας ράτσας εφόσον έχετε αποφασίσει τι ράτσας Μονομάχοι σας αρέσουν. Είτε αν έχετε ήδη έναν μονομάχο τότε κατά προτίμηση να του βρείτε ταίρι που αντιστοιχεί στην μετάλλαξη του. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι ψαράκια έχετε στην κατοχή σας και πως να επιλέξετε το καλύτερο ζευγάρι μονομάχων και το καλύτερο ταίρι στον μονομάχο σας.

 

 

Σχήμα:
Όπως όλοι ξέρουμε οι μονομάχοι έχουν πολλές ράτσες. Οι Ράτσες με μεγάλες ουρές είναι: Vailtail, Halfmoon, Crowntail, Delta και οι συνδυασμοί και παραλλαγές τους. Οι ράτσες με κοντές ουρές είναι Plakat και συνδυασμοί του. Να θυμάστε ότι οι ράτσες (μεταλλάξεις) με μακρές ουρές είναι πάντα κυρίαρχες πάνω στις μεταλλάξεις κοντής ουράς. 

Για παράδειγμα ζευγαρώνοντας έναν μονομάχο με μακρύ ουρα και έναν με κοντή ουρα όλοι οι απόγονοι θα είναι με μακρύ ουρα (επειδή είναι κυρίαρχο γονίδιο) όμως μέσα στο γενότυπο τους τα μικρά θα φέρνουν το κρυφό υπολειπόμενο γονίδιο της κοντής ουράς. Το υπολειπόμενο γονίδιο δεν εμφανίζεται στην πρώτη γενιά επειδή το καλύπτει το κυρίαρχο γονίδιο. Αν όμως θα ζευγαρώσετε αυτά τα ψαράκια μεταξύ τους στην δεύτερη γενιά θα βγάλουν 25% απογόνων με κοντή ουρα. Τέλος πάντων, ας αφήσουμε την γενετική για τώρα (θα υπάρχει ειδικό θέμα για την γενετική για όσους ενδιαφέρονται).

Για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο σωστό σχήμα των απογόνων ζευγαρώνουμε ψαρια της ίδιας μεταλλάξεις μεταξύ τους. Vailtail με Vailteil. Δέλτα με Δέλτα. Πλακάτ με Πλακάτ.

Αν ζευγαρώνουμε Crowntail με Halfmoon είτε με Δέλτα θα βγει ένα ψάρι με ουρα που είναι κάτι ενδιάμεσα από τα δυο. Συνήθως τα λένε Combtail. Αν ζευγαρώνουμε Δέλτα με Halfmoon συχνά βγαίνουν ψαρια με ουρα ενδιάμεση, σαν Δέλτα αλλα με στρογγυλομένες γωνιές στην ουρα – τα λέμε Round tail. Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια (υβριδισμοί) δεν αποτελούν καθαρά σχήματα. Βεβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Προσωπικά πιστεύω ότι ζευγάρωμα Halfmoon με Halfmoon πλακάτ μπορεί να φέρει σχετικά καλά αποτελέσματα αν δεν υπάρχει δυνατότητα να επιλεχτεί εντελώς ίδιο ζευγάρι (Halfmoon με Halfmoun και HM Πλακάτ με HM Πλακάτ). Τα μικρά που βγαίνουν είναι περισσότερα Halfmoon και διαφέρουν αρκετά με το μάκρος της ουράς. Για ποιοτικά αποτελέσματα και για βελτίωση χαρακτηριστικών επιλέγουμε ψαρια ίδιας μεταλλάξεις.

Για να μεγαλώσετε τα θωρακικά πτερίγια (pectoral fins) στο Dumbo Μονομάχο πρέπει να το ζευγαρώσετε με άλλο ένα Dumbo και μετά με αυστηρή επιλογή να επιλέξετε απόγονο με πιο μεγάλα πτερύγια και να το ζευγαρώσετε πάλι με τον γονιό. Έτσι με επιλεκτικό ζευγάρωμα από γενιά σε γενιά βελτιώνουμε χαρακτηριστικά μιας γραμμής. Όμως πρέπει πάντα να έχουμε ένα στόχο. Να ξέρουμε ότι ασχολιόμαστε με γραμμή Dumbo και την βελτιώνουμε. Είτε κρατάμε ταυτόχρονα δυο η περισσότερες γραμμές διαφορετικές και τα βελτιωνουμε επιλέγοντας πάντα τους καλύτερους απόγονους για επομενη γενιά.

 

 

 

Για παράδειγμα τα εντυπωσιακά Rose tail and Feather tail μονομάχοι είναι μια πολύ βελτιωμένη γραμμή των Halfmoon. Τόσο βελτιωμένη που τα ψαρια συχνά δυσκολεύονται να κολυμπούν. Έτσι πολλοί εκτροφείς το θεωρούν ελάττωμα αν εμφανίζεται ένα Feathertail μονομάχος ανάμεσα στους απογόνους.

Ζευγαρώνοντας δυο ίδιους Μονομαχους πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι κάθε ψάρι κουβαλάει και κρυφά γνωρίσματα από τους προγόνους του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις και κάποιο ποσοστό των απογόνων θα βγει πολύ διαφορετικό από τους γονείς. Αν ζευγαρώνετε επί 5-7 γενιές τους μονομάχους σας με τα ψαρια ίδιας ράτσας και ίδιας γραμμής τότε σε μερικές γενιές οι απόγονοι θα βγαίνουν σχεδόν όλοι ίδιοι και που πιο ποιοτικοί. Όταν απόγονοι βγαίνουν όλοι διαφορετική αυτό σημαίνει ότι γονότυπος του ψαριού περιέχει πολλά γονίδια από διαφορετικές ράτσες και χρωματισμους και θα περιμένετε να περάσουν πολλές γέννες μέχρι να το καθαρίσετε με επιλεκτική εκτροφή. 

Οποτε αν πριν ένα μηνα αγοράσατε έναν μονομάχο Crowntail προσπαθήστε να του βρείτε θηλυκό που και αυτό είναι Crowntail.

 

Ok, πες ότι αποφασίσαμε και επιλέξαμε ότι μας αρέσουν οι μονομάχοι Crowntail. Για να δούμε τι γίνετε με το χρώμα?

Το θέμα με το χρώμα των Μονομάχων είναι αρκετά πολύπλοκο. Το χρώμα των Μονομάχων αποτελείται από πολλές στρώσεις των χρωστικών. Πολλά γονίδια είναι υπεύθυνα για κάθε στρώση χρώματος. Οποτε ενεργοποίηση η απενεργοποίηση της κάθε στρώσης δημιουργεί πόλους χρωματικούς συνδυασμούς στα αγαπημένα μας ψαρια. 

Αν θέλετε να βελτιώσετε το ήδη υπάρχον χρώμα τότε προσπαθήστε να βρείτε ταίρι με το ίδιο η πολύ κοντινό χρωματισμό. Για παράδειγμα για ένα μπλε crowntail αρσενικό προσπαθήστε να βρείτε ένα μπλε crowntail θηλυκό. Τα χρώματα που μεταφέρει το κάθε ψάρι δεν είναι μονο αυτά που φαίνονται. Υπάρχουν και πολλά κρυφά γονίδια που κουβαλάνε στο γονότυπο τους από τους γονείς και παππούδες. Οποτε είναι λογικό ότι θα πάρετε κάποιο ποσοστό απογόνων που είναι μοβ, πράσινα, μπλε, γαλάζια. Όσος πιο καθαρή γραμμή ψαριών έχουμε τόσο μικρότερη ποικιλία χρωμάτων απογόνους βγάζει το ζευγάρι. Δηλαδή αν ζευγαρώνουμε επί πολλές γενιές μόνο Electric Blue Crowntail τότε σαν αποτέλεσμα θα πάρουμε μια καθαρή γραμμή που βγάζει ποιοτικά ψαρια μονο Electric Blue Crowntail (με ελάχιστες διφορές) με σοφός βελτιωμένα χαρακτηριστικά από το αρχικό μας ζευγάρι. 

 

Αν ο στόχος σας δεν είναι έκθεση και υψηλή ποιότητα τότε ίσος το χρώμα δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας. Ζευγαρώνοντας μπλε crowntail με εναν κόκκινο crowntail θα πάρετε απογόνους με αποχρώσεις των 2-3 χρωμάτων στα πτερύγια (multicolor). Τα ψαρια αυτα θεωρούνται κοινά, απλά, και δεν έχουν παρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Πολύ πιο μεγάλη αξια παίρνει ένας μονομάχος που έχει ένα πλακάτο χρώμα. Όλο μπλε η όλο κόκκινο χωρίς να έχει ίχνος από αλλα χρώματα.  Αλλά και πάλι αυτά που περιγράφω εδώ είναι πολύ γενικές πληροφορίες. Οποιος γουστάρει να μάθει λίγο παραπάνω για τα χρώματα, χρωστικές και γενετική θα μπορεί να μάθει περισσότερα στην ενότητα Χρωματικές μεταλλάξεις.