Από το ποτήρι στο ενυδρείο

Μπορεί οι Μονομάχοι να θεωρούνται από τα πιο εύκολα και ανθεκτικά ψάρια, κατάλληλα για αρχάριους, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι, έχουν και αυτά  τις ανάγκες τους και ότι, θα πρέπει να τα φροντίζουμε με ευθύνη.

Στην πραγματικότητα οι Μονομάχοι, στην φύση, ζούνε σε πολύ ρηχές λακκούβες σε σχεδόν στάσιμα νερά, με πολλά φυτά και πεσμένα σάπια φύλλα, και συνήθως διαλέγοντας μια θέση για φωλιά δεν απομακρύνονται από αυτήν σε μεγάλη απόσταση. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι ένας μονομάχος δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο ενυδρείο για να νιώθει ευχάριστα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ευτυχισμένος σε ένα 2λιτρο μπουκάλι ή σε ένα μικρό διακοσμητικό βάζο.

Όπως κάθε ψάρι ο Μονομάχος απαιτεί, για να διατηρηθεί υγιής και με ασφάλεια, να έχει δικό του ενυδρείο το λιγότερο 15 λίτρων, με φίλτρο, κατάλληλο χαλίκι, ζωντανά φυτά και φωτισμό. Διατήρηση μονομάχων σε μικρότερα δοχεία χωρίς εξοπλισμό μπορεί να γίνει μόνο προσωρινά σε περιπτώσεις καραντίνας, θεραπείας και αναπαραγωγής.

Εύκολο ψάρι δεν σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες ευθύνες. Το φτηνό ψάρι δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζει η απώλεια του. Η αγάπη για το χόμπι εκφράζεται μέσα από το σεβασμό για τα ζωντανά, μέσα από την επιθυμία για μάθηση  νέων πραγμάτων, μέσα από το διάβασμα, μέσα από την ποιότητα και όχι την ποσότητα.

Στην παρούσα ενότητα αναλύονται τα θέματα που αφορούν την ζωή των Betta στο ενυδρείο, την ποιότητα του νερού και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο κύκλος του αζώτου
αλλαγή νερού

Κύκλος του αζώτου

Ο κύκλος του αζώτου Με τον όρο βιολογία (=βιολογική ισορροπία) στο ενυδρείο, εννοούμε την ισορροπία που εγκαθιστούν οι αποικίες των βακτηρίων που ζουν μέσα σε

Διαβαστε περισσοτερα
Μερικές φωτογραφίες από της διαφορετικές ράτσες των Betta Splendens.

Ξέρετε ότι

τα Betta μπορούν να επιβιώσουν εκτος νερού για πολύ περισσότερο χρόνο από τα αλλα ψαρια.

Λαβύρινθος

τα Betta έχουν ένα ειδικό όργανο γνωστό ως "Λαβύρινθο" που τους επιτρέπει να αναπνέουν αέρα απο την επιφάνεια του νερού και Διαβάστε περισσότερα
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Οι μονομάχοι που βλέπετε συχνά στα καταστήματα στα μικρά ποτήρια δεν αρρωσταίνουν λόγο μικρού χώρου αλλα λόγο...

Ποτήρια

...λόγο μη σωστής διαχείρισης τους από το προσωπικό καταστήματος. Ο βασικός κανόνας για τους μονομάχους είναι Καθαρό νερό, σωστή θερμοκρασία και σωστή διατροφή.
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Συχνά στα καταστήματα που πουλάνε Μονομάχους στα ενυδρεία με τα θηλυκά ψαρια μπορείτε να βρείτε αρσενικά Plakat.

Αρσενικά

Καμια φορα όταν τα ψαρια είναι νεαρά είναι δύσκολο να ξεχωρίζει κανεις τα αρσενικά και θηλυκά Πλακάτ Betta, και τα αρσενικά καταντάνε στα ενυδρεία των θηλυκών από λάθος επιλογή.
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Τα βακτήρια σε ένα ενυδρείο ζουν παντού, μέσα στην άμμο και πάνω στις επιφάνειες του ενυδρείου.

Βακτήρια

Με τον όρο βιολογία στο ενυδρείο εννοούμε τις αποικίες των βακτηρίων. Το ενυδρείο είναι ένα φυσικό οικοσύστημα και στηρίζεται στις αποικίες βακτηρίων που ζουν σε αυτό για την επιβίωσή του.
Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε ότι

Στις περισσότερες περιπτώσεις τους πρώτους μονομάχους οι άνθρωποι αποκτάνε τυχαία και χωρίς προετοιμασία.

Διάβασμα

Μπήκε σε ένα Pet shop για να αγοράσει τροφή για το σκύλο και γύρισε στο σπίτι με ένα ψάρι που του έκλεψε την καρδια. Πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που κάνουν ερευνα και διαβάζουν πριν να αποκτήσουν ένα ψάρι.
Διαβάστε περισσότερα