Ξηρές τροφές για το Betta

Αν κάνετε μια έρευνα αγοράς θα δείτε ότι υπάρχουν στο εμπόριο πάρα πολλές και διαφορετικές ξηρές τροφές για τους Μονομάχους. Οι τροφές αυτές ξεχωρίζουν εύκολα με την πρώτη ματιά όσον αφορά τη μορφή τους. Υπάρχουν τροφές σε pellets (μπαλίτσες), flakes (φυλλαράκια), granules (τρίμματα), bites (μπουκιές), dust (σκόνη) και άλλα. Ξεχωρίζουν επίσης όσον αφορά τα συστατικά τους και το επί τοις εκατό ποσοστό της περιεχομένης πρωτεΐνης και η αναλογία της τιμής προς την ποσότητα.

Το πιο βασικό που θα πρέπει να ελέγξετε στην ετικέτα είναι τα συστατικά και βέβαια η ημερομηνία λήξης του  προϊόντος.  Επειδή η φυτικές πρωτεΐνες δεν δίνουν τόση ενέργεια και δεν επεξεργάζονται από το γαστρεντερικό  σύστημα του Μονομάχου όσο η ζωική πρωτεΐνη, θα πρέπει να προτιμήσετε τροφή που να προέρχεται από ζωική και όχι από φυτική πρωτεΐνη. Η ποσότητα της πρωτεΐνης παίζει, επίσης μεγάλο ρόλο στη διατροφή του. Η ζωική πρωτεΐνη  στην διατροφή του Μονομάχου δεν πρέπει να είναι λιγότερη από 30%. Συνήθως ιδανικό ποσοστό είναι 35-38% ζωικής πρωτεΐνης. Μπορεί να φαίνεται περίεργο,  όμως, τροφή με μεγαλύτερο ποσοστό  πρωτεΐνης επηρεάζει τον οργανισμό των Betta αρνητικά, μειώνοντας την ταχύτητα ανάπτυξης και το ποσοστό γονιμότητας.
Προτιμήστε να πάρετε 2 διαφορετικές τροφές, ας πούμε σε μορφή flakes και σε pellets. Ταΐστε τα εναλλάξ και με ζωντανές τροφές ώστε κάθε μέρα ο Μονομάχος σας να λαμβάνει πλούσια και διαφορετική διατροφή.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα αποτελέσματα από αρκετές έρευνες πάνω στο θέμα της διατροφής των Betta που έχουν γίνει στο παρελθόν από επιστήμονες και πανεπιστημιακές ομάδες. Όλα τα αποτελέσματα (από τα πειράματα με διαφορετική διατροφή) μας οδηγούν σε αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε τροφές πλούσιες στις ζωικές πρωτεΐνες.

Επίσης ένα από τα βασικά στοιχεία είναι η ποικιλία της διατροφής. Μην ταΐζετε τον Μονομάχο σας συνέχεια την ίδια τροφή. Να προτιμήσετε να του δίνετε εναλλάξ πρωί και βράδυ διαφορετικές τροφές, αλλάζοντας την τροφή μέρα παρά μέρα. Ταΐστε εναλλάξ εμπορικές ξηρές τροφές και ζωντανές ή καταψυγμένες τροφές.  Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνετε μια πλούσια δίαιτα όπου από την ζωντανή τροφή τα ψάρια σας λαμβάνουν πλούσιες πρωτεΐνες και από εμπορικές τροφές σίγουρα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Δηλαδή εξασφαλίσετε ότι το Betta σας τρέφεται πλούσια και λαμβάνει ότι χρειάζεται για σωστή ανάπτυξη του οργανισμού του.