Ανατομία των Betta

Καμιά φορά δυσκολευόμαστε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για να το περιγράψουμε κάτι που θέλουμε να ρωτήσουμε για το ψάρι μας. Προσπαθούμε να το περιγράψουμε χρησιμοποιώντας λέξεις όπως "εκεί δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω" όμως αυτό δεν είναι ακριβές για να εντοπίσουμε κάποιο συγκεκριμένο σημείο ή μέρος του σώματως, όπως ένα πτερύγιο. Κάθε ένα από τα πτερύγια του ψαριού έχει το δικό του όνομα. Αν μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις θα μπορέσουμε να εκφραστούμε περισσότερο ξεκάθαρα και απλά. Γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε:

Όταν τα Betta όταν κάνουν επίθεση ανοίγουν τα βράγχια τους και τεντώνουν τα πτερύγια τους και την βραγχιακή μεμβράνη (Μούσι) τους για να φανούν πιο μεγάλα. Έτσι τα ψάρια προειδοποιούν τον αντίπαλο ότι ακολουθεί επίθεση, οπότε πρέπει να φύγει τώρα πριν είναι αργά. Επίσης το ίδιο κάνουν όταν θέλουν να προσελκύσουν κοντά  τους το θηλυκό. Ανοίγουν την βραγχιακή μεμβράνη τους και τεντώνουν όλα τα πτερύγια και γίνονται πολύ μεγαλύτερα στο μέγεθος. Έτσι δείχνουν όλη την ομορφιά τους. Η συμπεριφορά αυτή ονομάζεται Flaring. Τα θηλυκά κάνουν και αυτά Flaring αλλά όχι τόσο επίμονο και τόσο δυνατά. Η βραγχιακή μεμβράνη των θηλυκών είναι πιο μικρή.

Anatomy

Η Wikipaidia για την ανατομία των ψαριών

Το σώμα των ψαριών χωρίζεται σε τρία τμήματα: το κεφάλι, τον κορμό και την ουρά, αν και τα όρια μεταξύ αυτών δεν είναι πάντα διακριτά. Ο σκελετός, ο οποίος σχηματίζει τη δομή στήριξης στο εσωτερικό του ψαριού, είναι κατασκευασμένος είτε από χόνδρο, σε χονδρυχθίες, είτε από οστό σε οστεώδη ψάρια. Το κύριο σκελετικό στοιχείο είναι η σπονδυλική στήλη, που συνίσταται από αρθρωτά μέλη τους σπονδύλους, οι οποίοι είναι ελαφριοί αλλά ταυτόχρονα ισχυροί. Οι νευρώσεις απολήγουν στην σπονδυλική στήλη και δεν υπάρχουν άκρα ή κορσέδες άκρων. Τα κύρια εξωτερικά χαρακτηριστικά των ψαριών, τα πτερύγια, αποτελούνται είτε από οστεώδη είτε από μαλακά αγκάθια, που ονομάζονται ακτίνες, οι οποίες με εξαίρεση τα πτερύγια της ουράς, δεν έχουν άμεση σχέση με τη σπονδυλική στήλη. Υποστήριξη παρέχεται από τους μύες που συνθέτουν το κύριο μέρος του κορμού. Η καρδιά έχει δύο θαλάμους και αντλεί το αίμα μέσω των αναπνευστικών επιφανειών στα βράγχια και σε όλο το σώμα σε ένα ενιαίο κυκλοφορικό βρόχο.Τα μάτια προσαρμόζονται για να βλέπουν υποβρύχια και έχουν μόνο τοπική όραση. Υπάρχει ένα εσωτερικό αυτί, αλλά όχι εξωτερικό ή μέσο αυτί. Οι δονήσεις χαμηλής συχνότητας ανιχνεύονται από την πλευρική γραμμή του συστήματος αισθητηρίων οργάνων, τα οποία πορεύονται κατά μήκος των πλευρών των ψαριών, και αυτά ανταποκρίνονται σε κοντινές μετακινήσεις και αλλαγές στην πίεση του νερού.

Καρχαρίες και σαλάχια είναι βασικά ψάρια με πολλά πρωτόγονα ανατομικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των αρχαίων ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των σκελετών που αποτελούνται από χόνδρο. Τα σώματά τους τείνουν να είναι ραχιαίο-κοιλιακά πεπλατυσμένα, έχουν συνήθως πέντε ζεύγη τεχνητών αεραγωγών και ένα μεγάλο στόμα στο κάτω μέρος του κεφαλιού. Η επιδερμίδα είναι καλυμμένη με λέπια. Έχουν έναν πρωκτό στον οποίο διανοίγονται τα περάσματα του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος αλλά δεν έχουν νηκτική κύστη. Χονδριχθύες παράγουν ένα μικρό αριθμό από μεγάλα κροκώδη αυγά. Μερικά είδη είναι ωοζωοτόκα και τα έμβρυα αναπτύσσονται εσωτερικά, ενώ άλλα είναι ωοτόκα και οι προνύμφες αναπτύσσονται εξωτερικά σε κέλυφος αυγού.

Η γενεαλογία οστεωδών ψαριών διαθέτει περισσότερα ανατομικά χαρακτηριστικά προερχόμενα, συχνά με μεγάλες εξελικτικές αλλαγές, από τα χαρακτηριστικά των αρχαίων ψαριών. Έχουν ένα οστεώδη σκελετό, είναι γενικά πλευρικά πεπλατυσμένα, έχουν πέντε ζεύγη από βράγχια τα οποία προστατεύονται από ένα βλέφαρο και ένα στόμιο πάνω ή κοντά στην άκρη του ρύγχους. Η επιδερμίδα καλύπτεται από επικαλυπτόμενα λέπια. Τα οστεώδη ψάρια έχουν μια νηκτική κύστη που τους βοηθά να διατηρήσουν ένα σταθερό βάθος στη στήλη του νερού, αλλά όχι πρωκτό. Τα περισσότερα γεννούν έναν μεγάλο αριθμό μικρών αυγών με λίγο κρόκο, τα οποία μεταβιβάζουν στη στήλη του νερού.